KRISTIN TINSA SÆTERDAL

Forkastet | Discarded

Year:
2023
Size:
Various sizes
Materials:
Wool, linnen
About:

Et tomt yoghurtbeger, en sprukket blomsterpotte, appelsinskall og en rosa trehjulssykkel. I utstillingen Forkastet inviterer kunstner Kristin Sæterdal publikum til å se søppel på en ny måte. Er søppel verdt å betrakte som et vevd bilde på veggen? Og hvorfor er det både smertefullt og befriende for oss å kaste?

Når vi spiser, forbruker og sliter ut ting, produserer vi søppel. På tross av gjenbruk, ombruk og resirkulering er det snart mer avfall på kloden enn vi klarer å håndtere. Kristin Sæterdal fremstiller både hverdagssøppel og motiver fra global masseproduksjon hvor de samme produktene – for eksempel plaststoler – har blitt distribuert over hele verden. Verkene spør hvordan vi skal håndtere søppel både i liten og stor skala. Serien Forkastet er laget spontant og uten en helhetlige plan, som en kjedereaksjon hvor det neste bildet er i gang før det forrige er ferdig.

Å kaste noe kan både gjøre vondt og sette fri. Det kan være trist å kvitte seg med en kjær gjenstand og føle at vi ugjenkallelig mister mer enn bare gjenstanden. Mange vil kjenne igjen frykten for dette tapet, melankolien over at man har vokst ut av skoene som har vært som en del av kroppen.

Å bli kvitt pappesker som hoper seg opp i gangen er en lettelse. Å forkaste kan også gi en positiv opplevelse av kontroll. Med for mye skrot som bagasje kan det være tungt å fortsette reisen. Søppel er en uunngåelig del av livet, og forteller mye om oss både som individer og som kultur.

Exhibitions:

Skiens kunstforening